Traktatie vulkaan

 

Omdat Kaj gek is van Dinosaurussen en Vulkanen besloot ik een vulkaan te gaan maken. Proberen in ieder geval. Ik maak heel vaak zelf de taart voor Kaj maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit een oefentaart gemaakt. Ik neem altijd het risico dat hij misschien mislukt. Ach een kind is al snel blij hoor (als het maar een taart lijkt, zoet is en er kaarsjes in staan:-)

 

Uiteindelijk is hij veel leuker geworden dan ik dacht het was ook helemaal niet moeilijk. 

 

Wat stond er op mijn boodschappenlijstje:

 

  • 300 ml slagroom ongezoet
  • 150 gram melkchocolade
  • 400 gram witte chocolade
  • Setje voedingskleurstoffen geel blauw en rood (ik had de tubes van Dr. Oetker)
  • 2 zakjes mix voor botercreme van Dr. Oetker
  • 200 gram boter
  • 250 ml melk
  • Cacao poeder
  • 2 cakemixen voor boerencake met de bijbehorende ingrediënten eieren, boter, melk.
  • Zoute stokjes
  • Groene fondant
  • Vuurwerk fontein 
  • Suikerspin (doosje bij jamin)

 

Wat ik zelf al in huis had:

 

  • Springvorm van 25 cm
  • Bakvorm halve bol 20 cm
  • Spuitzak of plastic spuit
  • Eventueel een paar plastic dino’s

 

Begin met het bakken van de 2 cakes een dag van tevoren is prima maar kan ook eerder en dan invriezen haal ze dan wel min 6 uur voor bewerken uit de viezer om rustig te ontdooien.

 

Maak 1 zakje botercreme klaar en voeg daar cacaopoeder aan toe totdat je een mooie bruine kleur krijgt. Dit wordt de grondlaag van de vulkaan.

 

Smeer een laag botercreme tussen de 2 cakes om ze op elkaar te plakken. Daarna gaan we de vorm snijden. Voorzichtig laag voor laag snij je rondom net zolang totdat je vind dat het een mooie vulkaanvorm heeft. Ach in de natuur zien ze er ook allemaal verschillend uit dus het komt niet zo nauw. Hierna gaan we de rest van de botercreme verdelen over de hele vulkaan. Zet hem daarna in de koelkast.

 

Ganache

 

Nu gaan we ganache maken. Een mooi woord voor gesmolten chocolade met slagroom 🙂

 

Doe in een pan 200 ml slagroom en zet het pitje matig aan. Breek de 400 gram witte chocola in stukjes. Houd het pannetje in de gaten, zodra je belletjes aan de rand van de slagroom ziet komen gaat de chocola erin roer het goed door en zet het pitje uit. Blijf roeren tot alles gesmolten is. Verdeel de witte ganache over 3 bakjes. Doe bij 1 bakje de rode kleurstof, 1 bakje gele kleurstof en 1 bakje cacaopoeder. Maak nu nog een keer op dezelfde manier ganache van bruine chocolade door 100 ml slagroom te verwarmen en 150 gram bruine chocolade te smelten. Nu laten we alle ganache even afkoelen zodat het wat indikt. 

 

Ondertussen maken we weer een zakje botercreme klaar. Doe hier gele en blauwe kleurstof in zodat je een mooie groen krijgt voor het gras.

 

Nu zal de ganache een mooie stroperige dikte hebben. Als het nog er waterig voelt wacht dan nog even.

Schenk nu langzaam vanaf de bovenrand van de vulkaan de bruine ganache om en om licht bruin en donkerbruin. Probeer de hele vulkaan te bedekken met de twee kleuren.

 

Als dit klaar is, is de lava aan de beurt! Om en om schenk je de rode en gele ganache vanaf de bovenrand maar zorg er nu voor dat je niet de hele vulkaan bedekt.

 

 

 

We zijn nu bijna klaar. Doe de groene botercreme in een spuit en spuit rondom kleine toefjes gras. Als je nog een kaal plekje op de vulkaan tegenkomt kan je die ook gelijk opvullen 😉

Tot slot gaan we palmboompjes maken. Van groen fondant kneed je een druppelvormen die leg je neer en met een bot mesje maak je een nerf patroontje op het blad hierdoor maak je de druppels ook gelijk platter. Plak drie blaadjes met de onderkant over elkaar heen. Pak nu een zout stokje en breek een stuk af, ongeveer de helft, en druk voorzichtig de drie blaadjes op het stokje.

 

Het is leuk om bij het serveren een taart fonteintje aan te steken zodat het lijkt alsof de vulkaan uitbarst. Als de fontein uit is kan je er een stuk suikerspin op zetten. Nu lijkt het alsof er rook uit de vulkaan komt. 

 

Veel plezier als je besluit de taart te gaan maken! 

 

Ik zou het leuk vinden als je me dan laat weten of het een succes is geweest!

Bij ons wel kijk maar 🙂 

      

Geef een reactie

Sluit Menu